Kişisel Blog Tutmak

kişisel blogBaşlığı yazdım ancak “Kişisel Blog Tutmak” mı deseydim “Kişisel Blog Yazmak” mı deseydim kararsız yazdım bunu. Aslında bir bakıma Kişisel Blog biraz günlük tutmaya benzediği için Kişisel Blog Tutmak ibaresi daha hoş olacaktır diye düşünüyorum. Günlükten tek farkı özel değil umumi (genel) olması sanırım.

Kişisel Blog tutmak uzun bir zamandır aklımda vardı ancak bir türlü ismine karar verip de alan adını alamadım gitti. Abartısız 3 sene kadar düşündüm ve 4. seneye girince kadirdurukan.com olmasına karar verdim. İlk başlarda Lisede fikir ve okuyup yazmasından etkilendiğim bir felsefe hocam vardı kulakları çınlasın ondan etklenip felsefi ve bilimsel konularda çok yazmaya başlamıştım. Hatta o kadar abartıp bilim felsefesi ile ilgili konularda yazdım. Sonradan baktım pek beceremiyorum bir süre yayını kestim. Hem o zamanlar üniversiteyi yeni kazanmış olup bilgisayarımın olmaması ve yabancı bir şehirde olmanın etkisi de vardı. Bir türlü siteyi tasarlayıp bir düzene oturtamadım o zamanlar.

Neden sonra birden WordPress ile ilgili yazmaya karar verdim. Hatta kendimi de geliştirirm zaten deyip WordPress Uzmanı sloganı ile yazmaya başladım. Ama epey yazdım. Sonra baktım gelen sorulara cevap veremez oldum (beni ciddi ciddi aşıyordu) iyisi mi kendi halinde bir site olsun dedim. Bazı etkisinde kaldığım kişisel blog yazarları oldu. Hatta isim de vereyim İsmail Usluer ve Sezer İltekin bunlardan bazıları. Ele aldığı konular olsun yazdıkları yazılar olsun ciddi anlamda ilgilimi cezbetti diyebilirim. Hakikaten de kişisel blog tutmanın gerçekten (abartısız) mükemmel bir şey olduğunu düşündüm ve halen de öyle düşünüyorum. Sezer İltekin’le Ubeydullah.net sitesinin sahibi Ubeydullah’ın bir 10 dakikalık videosunda Sezer İltekin’in bir cümlesi çok dikkatimi çekti. “Düşünebiliyor musun 30 yıllık bir bloğunun olduğunu?” yani orada dediği, tabi sonradan da vurguladı, yorum yapan birisi 20 yaşında ve 30 yıl geçmiş o kişi 50 yaşına gelmiş. Gerçekten müthiş bir duygu (olsa gerek).

Ben de hem kendi alanımda, hem ilgilendiğim alanlarla hem de okurlarıma ve takipçilerime faydalı olabilecek alanlarla ilgili yazılar yazmaya niyet ettim. Ne kadar faydalı oluyorum bilmiyorum ancak elimden geleni de yapmaya çalışıyorum. Özellikle Sakıp Sabancı’nın bir sözünü kendime hayat düsturu olarak aldım desem yalan olmaz; “Her şeyin bir şeyini bir şeyin her şeyini bileceksiniz.” cümlesi benim hayatımda büyük yer tutmaktadır. Bu bağlamda, hemde hayat gerekliliği olark da düşündüğüm; teknoloji, bilim, tarih gibi konularda araştırırım elimden geldikçe okurum. Çünkü hangi konuya değil bir konuya hangi yönden baktığımız önemlidir, diye düşünüyorum.

Ayrıca kişisel blog sitelerinin birkaç farklı önemini daha vurgulamak istiyorum. Kişisel Blog tutan kişilerin farklılığından kaynaklandığı için kişisen blogların da içeriği farklı olmaktadır. Kimisi seyehayat eder onunla ilgili başından geçenleri yazar, kimisi meslekle ilgili konuları ele alır, kimisi ciddi düşünürdür düşündüklerini yazar. Yani yazarların alanlarına göre. Bu nedenle de kişisel blog yazarları önce uygulayıp veya yaşayıp sonra tecrübelerini aktardıkları için daha gerçekçi ve tutarlı olur ve size daha fazla fayda sağlarlar. Bunun dışında ise sizin gibi veya sizden farklı insanların kültürlerini görebilirsiniz. Mesela resim çizme ile alakanız yoktur ama resim çizen bir blog yazarının sitesini görüp aslında resmim çizmenin ilgi alanına girebilecek bir şey olduğunu keşfedebilirsiniz.

5 Replies to “Kişisel Blog Tutmak”

  1. Kişisel blog yazarlarını takip etmeyi çok seviyorum. Beni şaşırtan tek siteler bu siteler çünkü. Sizi de takip etmeyi seviyorum :)

  2. Benim hep vurguladığım bir söz var; kişisel blog tutmak bir ayrıcalıktır. Çünkü tamamen kendi düşüncelerinizle, kendi cümlelerinizle bir yazı yazıyorsunuz. Teknoloji bloglarına baktığımızda hep aynı cümleler, aynı konular. Kişisel bloglarda durum çok farklı. Kişisel blog tutmak da kişisel blog takip etmek de zevkli bir şey.

    1. Sezer abinin şu sözü gerçekten çok etkiledi beni. “Düşünsene 30 yıllık bir bloğunun olduğunu.” ifadesi. Yeni insanlar, yeni fikirler, en azından 30 sene sonra yazdığınız bir yazıyı açıp okumak, gülmek ne kadar güzel bir duygu olur.

  3. Yaklaşık 1,5 yıldır düzenli olarak blog yazmaya çalışıyorum , bu süre içerisinde bir çok yeni insanla tanıştım arkadaş oldum blog tutmanın faydaları saymakla bitmez, kesinlikle herkes blog yazmalı diye düşünüyorum , güzel yazınız için teşekkür ederim.

  4. gelişen teknoloji sayesinde paylaşmak artık çok kolay başkalarının deneyimlerinden yola çıkarak hareket etmek, bilgi almak için kişisel blogların çok yararlı olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir