Mozilla Vekil Sunucu (Proxy) Ayarı

Bugünkü konumuz vekil sunucu yani İngilizce karşılığı ile Proxy ayarlama işlemini resimli olarak anlatmak istiyorum. Ama önce birkaç konuya değinelim.

Vekil Sunucu (Proxy) Nedir? 

Vekil Sunucu kullandığınız tarayıcıya tanımladığınız bir adet IP ve bir adet Port numarası ile ara sunucu olarak kullandığınız bir araç. Yani siz girmek istediğiniz adresi yazıyorsunuz ara sunucu o adrese bağlanıp size getiriyor.

Vekil Sunucu (Proxy) Neye Yarar?

Bağlı olduğunuz proxy sık girdiğiniz siteleri ön bellekte tutarak daha hızlı erişim sağlar, bağlanacağınız sitelerde virüs varsa engeller, küfürlü içerikleri filtre eder, kısaca daha güvenlidir.

Nasıl ayarlayabilirim derseniz ben size Mozilla Firefox’ta anlatım yapacağım. Çünkü IE yada Google Chrome internette çok rahat bulabilirsiniz. Başlıyoruz;

Öncelikle kendinize güncel bir Proxy Adresi edinmelisiniz; nntimenoktacom sitesinde bulabilirsiniz.

Örneğimiz 186.227.186.146:8080 nolu Brezilya proxy adresi olsun. Burada verilen 186.227.186.146 nosu IP’mi 8080 ise port numarasıdır.

Takip Edeceğimiz Yol; Seçenekler > Gelişmiş > > Bağlantılar kısmında Ayarla yazan yere tıklıyoruz. Ardından Vekil Sunucusunu Elle Ayarla yazan yere tıklıyoruz ve HTTP Vekil Sunucusu yazan yere IP yanındaki İletişim Noktası yazan yere de Port numarasını yazıyoruz. Daha sonra Tamam deyip çıkıyoruz. IP sorugulama sitesine baktığınızda IP adresimiz  186.227.186.146 olmalıdır. Bunu gördüğümüzde işlemimiz başarı ile sonuçlanmış demektir. IP sorgulama sitesi olarak da whatismyipnoktacom sitesin kullanabilirsiniz.

Şimdi sıra geldi resimli açıklamaya. Resimli açıklama ile daha iyi anlaşılacağı kanaatindeyim. Zira öğrenilen bilginin %83’ü görerek öğrenilirmiş. Buna müt

Resimli Anlatım; (Resimleri Büyütmek İçin Üstüne Tıklayınız)

1

2 3 4

Not: Mozillayı bu açıdan kullanarak çalışma tarayıcı yapabilirsiniz. Ben şahsen deneme ve incelemerimi genel aramalarımın olmadığı bu tarayıcıda yaparak yapıyorum. Proxy ile tarayıcınızı ayarlarsanız bazı internet sitelerine erişiminiz kısıtlanabilir. Bunları da göz önünde bulundurarak ayarlamarınızı yapınız ya da bu duruma göre bir proxy IP’si seçmeyi de deneyebilirsiniz.

Bu konuda takıldığınız bir yer olursa elimden geldiğinde yardımcı olmaya çalışırım.

2 Replies to “Mozilla Vekil Sunucu (Proxy) Ayarı”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir