Haluk Tatar ile Röportaj

haluk tatar

Geçtiğimiz günlerde başlamış olduğum röportaj serisine Yük. Mak. Müh. Haluk TATAR hocamızla devam ediyoruz. Soru ve cevaplar aşağıda bulunmaktadır. Benim size tavsiyem sorular sadece okumayın bir kenara da not edin. Bir Makine Mühendisi adayı için altın değerindeki bilgilerdir bunlar.

*****

Haluk hocam merhabalar. Öncelikle röportaj teklifimi beni kırmayıp kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Sizin gibi kıymetli hocalarımızdan öğrenecek çok şey olduğunu düşünüyorum.

Hocam sorulara öncelikle sizi tanımakla başlamak istiyorum. Haluk Tatar kimdir? Bireysel olarak kendinizi tanıtır mısınız?

Klasik bir cevap olmasın. Haluk Tatar 1979 doğumlu bir mühendistir. Herhangi bir işin mühendis yaklaşımı ile nasıl çözüleceğini bulabilmek için doğru ve yanlışlar yapan, bulduğu sonuçları da üniversite öğrencileri ile paylaşan bir öğretmendir.

Meslek seçme konusunda sizi Makine Mühendisi olmaya çeken güç nedir? Bir çok mühendislik arasında Makine Mühendisliğini tercih etmenizdeki sizin için özel olan etmen nedir?

Ortaokul sonrası makinelere (arabalar değil ama sadece) olan ilgimdi. Herhangi bir nesnenin karar verebilme kabiliyeti olmamasına rağmen insanlardan daha verimli çalıması muazzam geliyordu. Ki o zaman CNC makineler ile tanışmamıştım. Günümüzde bu sebep daha güçlü olmalı yeni nesil makine ve mekatronik adayları için zira yapay zekalı makineler evrim geçiriyor.

Üniversite yıllarınızda nasıl bir öğrenciydiniz, dersleriniz nasıldı? Makine Mühendisliği genel olarak zor bilinen bir bölümdür. Sosyal etkinliklerle üniversitede aranız nasıldı?

Kötüydüm. Çok zor ders geçtim. İkinci öğretimden ders aldım. Yaz okulundan bile ders aldım. Çünkü derslerin kopyala-yapıştır olması mantıksız geliyordu. Aslında üniversitedeki derslerin yarısı beni hayal kırıklığına uğratmıştı. 3. Sınıfın ilk dönemi bittiğinde üniversitede bitmişti benim için. Kendim sanayiye çıkarak öğrenmeyi daha verimli buldum.

Bir de Makine Mühendisliği alanında Yüksek Lisans yapmaya sizi yönlendiren etmenler nelerdir? Özel sektörde Yüksek Lisans yapmanın bir etkisi var mı?

Benim hocama olan sözümden dolayı idi. Kesinlikle Makine üzerine makine yüksek lisans yanlıştır. Mutlaka tavsiyem yönetici olmaya yönelik bir dalda devam edilmesi yüksek lisansa. Hatta mümkünse devamı gelmeyecek ise yüksek lisansın tekrar düşünülmesi.

Hocam bir söyleşinizde Makine Mühendisliği okuyan bir öğrencinin okuldan mezun olduğunda öncelikli olarak bir dili iyi öğrenmesi gerektiğini, bu dilin mümkünse öncelikli olarak İngilizce olduğunu söylemiştiniz. Bu konuda önerilerinizi tekrar alabilir miyiz? Mesela siz İngilizce ve Fransızca biliyorsunuz. Bunları nasıl öğrendiğinizi anlatır mısınız?

Ben üniversite bitmeden öğrendim. Ki tavsiyem de aslında bu yönde. Kesinlikle üniversite 2. Sınıfta çok iyi bir şekilde İngilizce öğrenilmeye başlanılmalı ki, bu iyi şeklin anlamı sadakat. Mutlaka düzenli olarak İngilizce dilinizi geliştirmelisiniz. Dünya insanı olmak şart. 3. Sınıftan 4. Sınıfa geçerken yurt dışı tecrübesi önemli. Bu yüzden İngilizce eğitimlerini de ücretsiz dağıtıyoruz. Kursa boşuna para ve vakit harcanmasın.

İngilizce öğrenme sebebi herkesçe az çok bilinir ancak ikinci dil olarak Fransızcayı seçme nedenleriniz nelerdir? Daha genel olarak bir dili seçerken hangi etmenlere dikkat ediyorsunuz?

Fransızca okuduğum lisede öğretildi aslında. Kendi seçimim değildi. Ama sonrasında Fransız CAD firmaları ile çalıştığımız için işimize yaradı tabiki. Ama önerim ikinci dil öğrenecekseniz bu Almanca, Çince, Rusça olsun mümkünse.

Bir Makine Mühendisi olarak tasarım ve çizim programları olarak hangi programları kullanıyorsunuz, daha doğrusu hangi programlara ne kadar hakimsiniz? Öğreneceğiniz programları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Örneğin SolidWorks öğrenmek için sizi yönlendiren konu/konular nelerdi?

Ben SolidWorks, CATIA, SpaceClaim, Rhino, 3ds max, inventor, ansys, solidcam dahil 17 yazılımı kullanırım. İyi derece kullanmak zorundayım çünkü mühendislik alanımı bunu gerektiriyor. Autodesk ve ANSYS firmasıyız. SolidWorks ve Catia ile eğitim sebebi ile ilişkimiz malum. VideoEgitim.com zaten hepsini bilmeyi zorunlu kılıyor. Ama programlar yeterli değil. Önemli olan bunları aktaracağınız tezgahlar ve teknolojiler. 3D tarayıcılar ve yazıcılar.

Hocam sizi biz öğrenciler olarak genelde SolidWorks ve diğer eğitim setlerinden biliyoruz. Ancak en çok dikkat çeken tarafınız programların Türkçe tercümelerine olan eleştirileriniz. Hatta bu açıdan ekşi sözlük gibi alanlarda bu özelliğiniz sık sık vurgulanıyor. Sizi YouTube gibi video paylaşım sitelerinde ücretsiz olarak eğitim setlerini paylaşmaya teşvik eden unsurlar nelerdir? Bu durum özellikle benim çok dikkatimi çekiyor keza bir çok eğitim seti sizin setlerinizden daha basit anlatımlar içerse de genellikle ücretli oluyor.

Ben YTÜ ve İTÜ de öğrencilik yaptığım sürede çok kaynak sıkıntısı çektim. Kitap vardı ama 1980 almanya baskısı veya 15 sene öncenin dergileri idi. İtalya’da benzer bir kütüphanede gerçek zenginliği gördükten sonra, karar verdim ki eğitim kitaplar ile olmuyor. Görmek lazım. Bir makine nasıl çalışır görmek lazım. Bir teknolojinin arkasını görmek lazım. Video eğitim şart buna inanıyorum. Bu sebep ile 27 üniversitede öğrencileirn ücretsiz eğitim almasını sağlayabildim çok şükür. Hedefim tüm üniversiteler. Buna öğrenciler yardım edecek ama öğrencilerin de bize yardım etmesi lazım. Üniversitelerinden, dekanlıkltan, rektörlükten bize yardım edecekleri çekim stüdyoları talep etmeliler. Hiç olmuyorsa en azından kendi VideoEgitim.com portallarını talep etmeliler.

Tasarım programlarının şuan ki gidişatı hakkında ne düşünüyorsunuz ve sizce ileride hangi noktaya gelecek. Bu konuda bir söyleşinizde programların eskiden yüksek performanslar istediğini ancak şuan internet ortamında kullanılmaya başladığını belirtmiştiniz. Daha sonraki evre/evreler nasıl olacak sizce?

Tasarım artık 4D denilen Windows Hololens tanıtımındaki hale geldi. Ve eminim artık bilgisayarlar azalarak yok olacak. Arttırılmış gerçeklik ile tasarım gerçek CAE kavramını CAD kavramının içine entegre edecek. Yerinde tasarım geldi.

Değerli hocam vakit ayırıp sorularımı cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum. Teknik olarak bir çok konuda ,özellikle Makine Mühendisliği öğrencilerine, ağabey olarak yol gösteren bir konumdasınız bizim için. Umarım başarılarınızı ve ilham veren işlerinizi daha da ileri noktalarda görürüz. Tekrar teşekkür ediyorum.

*****

Faydalı Linkler;
Haluk Tatar LinkedIn
Video Eğitim YouTube Kanalı
VideoEgitim.com

Takip edebilirsiniz.

13 Replies to “Haluk Tatar ile Röportaj”

    1. Çok teşekkür ederim. Sizlerin de önerisi gelirse araştırıp, sizlerin de önerdiği soruları derleyip sorabilirim. Daha verimli ve bilgilendirici olacağı kanaatindeyim.

      1. Benden uzun bir süre iş çıkmaz. Önümde halletmem gereken bazı işler var, sonrasında güzel bir iş nasip olursa hem kendim, hem de meslektaşlarım ile röportaj yapabiliriz :)

  1. Haluk Bey’in YouTube kanalının aktif takipçilerindenim. Udemy’deki İngilizce eğitimini de satın aldım. Herkesin takip etmesini gereken, konulara farklı yaklaşımları ve mizacı ile çok sevdiğim, çok değerli bir insan. Röportaj için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir