SEO İlk Adım

seo ilk
Merhaba değerli arkadaşlar. Sizlere bu yazıda SEO çalışmalarınıza nasıl başlanılması gerektiğini aktaracağım. Öncelikle ilk yapmamız gereken şey sitemizi kurduktan hemen sonra SEO analizi yapmak olmalıdır.

SEO Analizi Yapmak içinn Tıklayınız.

Burada size sitenizdeki SEO için sıkıntı çıkarabilecek hataları ve düzeltilirse siteniz için iyi olabilir bazı durumların listesini verecektir. Hataların da nasıl düzeltilebileceğini de ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

İlk önce WordPress sitemizi ve temamızı kurduktan sonra ilk işimiz All in SEO Pack eklentisini kurmak olmalıdır. Dahasında sitemiz için kendimize bir Anahtar Kelime (Keyword) belirliyoruz. Burdan sonra sitenizin title (başlık), açıklama, keyword ayarları gibi ayarlarını bu Anahtar Kelime üzerine yoğunluklu olarak düzenliyoruz.

Anahtar Kelime Nasıl Belirlenir?

Bu konu SEO için ilk adımdaki en önemli konudur. Çünkü seçtiğiniz Anahtar Kelimenin Google’da aranma hacmi ne kadar yüksek ise o kadar sitenize ziyaretçi çekersiniz. Seçtiğiniz Anahtar Kelimenin aranma hacmini öğrenmek için Google Adwords hizmetini kullanabilirsiniz. Google Adwords kullanma konusunda Anahtar Google’da Kelimeniz Ne Kadar Aranıyor? başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.

Dahasında Anahtar Kelimenizi belirledikten sonra sitenize makale yazmaya başlamalısınız. Sitenizdeki etiketler (tags), kategoriler ve makaleler bu anahtar kelime üzerinde yoğunluklu olarak bulunsun. Yani Filmler hakkında site kurup da bilgisayar programları hakkında makale yazmanın bir mantığı yoktur. Bu durum bize yarardan çok zarar sağlar. Ancak ilerleyen zamanlarda Anahtar Kelimeniz üzerinde yeterli miktar yazı yazdıktan sonra farklı alanlarda ara sıra olmak kaydıyla yazı yayımlayabilirsiniz. Fazlası ise Anahtar Kelimenizde düşüşe sebep olabilir.

Backlink Almalı Mıyım? Ne Zaman Almalıyım?

Siteye yeterli miktar makale yazdıktan sonra ve biraz zaman ilerleyip siteniz yaşlanmaya başlayınca (1 ay, 2 ay, 6 ay, 1 yıl gibi) sitenize backlink alabilirsiniz. Ancak bunun ince bir noktası ise dikkatle vurgulayalım ki hemen footer (site anasayfasının altındaki) linklerde almayın. Google sitenizi spam’a alabilir. Bunun öncesinde ise forum sitelerinde ve sözlüklerde sitenizi tanıtan makalelerle sitenize link çıkışı verebilirsiniz. Bu konuda ise dikkat etmemiz gereken kısım ise aşırıya kaçmamak. Birkaç günde hatta mümkünse haftada bir yapmalısınız bunu. Forum tanıtımı için işinize yarayabilecek listeyi Güncel Forum Tanıtım Listesi başlıklı konudan bulabilirsiniz. Ayrıca Ücretsiz Backlink isimli kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Sonrasında ister ücretli ister ücretsiz dizinlere sitenizi ekleyebilirsiniz. Ancak dikkat ediniz ki karşılıklı kod olarak ekleyen dizinlerden almayın ki siteniz çöplüğe dönmesin. Bu dizinleri Google’da arama yaparak bulabilirsiniz. Ama mümkün oldukça sitenizi DMOZ’a kaydını mutlaka yaptırın. Sonrasında Yahoo gibi dizinlere de sitenizin kaydını yaptırmak iyi olacaktır.

Bu işlemlerden sonra artık siteniz belli bir noktaya gelmiş olacaktır. Bundan sonra yapacağınız en güzel işlem alacağınız linkler ve sitenize gireceğiniz makaleleri belli bir oranda ilerletmek olacaktır. Çünkü link kasmak Google’un hiç sevmediği bir şeydir ki sitenizi spam’a almasın. Bu konuda mümkün oldukça doğal ve organik çalışmaya bakın. Yani aldığınız linkler sitenizi tavsiye ediyormuş olarak görünsün ki aksi halde ücretli bir işlem diye yada link kasma olarak Google fark ederse sitenizin gözünün yaşına bakmaz. :) Site tavsiyem ise footer linkten ziyade Tanıtım Yazısı lamanızı tavsiye ederim. Tanıtım yazısı için ise Tanıtım Yazısı Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı konumuzu inceleyebilirsiniz.

Bu işlemleri gayet sağlıklı yaptığınız sürece Google’da seçtiğiniz Anahtar Kelimede yükselmemeniz söz konusu değildir. Bu konuda ise mutlaka Alexa sıralaması ve Google Analytics takibini, Google Webmaster Tools’tan da sitenizin ilerlemesini inceleyebilirsiniz. Alexa sıralamasına da dikkat etmenizde fayda var ki başarı oranınızı buradan da Günlük takip etmeniz mümkündür. Alexa hakkında ise Alexa kategorisindeki yazıları inceleyebilirsiniz. Ayrıca sağlıklı sonuç almak işinizin de kolaylaşması için verdiğim linkteki siteden üyelik alıp Anahtar Kelimenizde Google’daki sıralamanızı takip edebilirsiniz: Kelime Takip 

Anlatacaklarım şimdilik bu kadar arkadaşlar. Bu anlattıklarım SEO’ya başlangıç ve yüzeysel olarak bilgilendirmek amaçlıdır. Zaten verdiğim konu linklerinden de ayrıntılara ulaşıp bilgi edinebilirsiniz.

İyi çalışmalar…

8 Replies to “SEO İlk Adım”

  1. Anahtar kelimelerin kullanımında hangisi daha etkili oluyor acaba?

    Örnek: gece görüş gözlüğü nasıl çalışır?
    Örnek2: gece, görüş, gözlüğü, nasıl, çalışır?

    1. Şöyle bir söylemek gerekirse onca SEO makalesi arasında bu tür bir noktaya değinen görmedim. Yani basit bir örnek verecek olursak anahtar kelime “WordPress Eklentileri” olsun, bunu sizin dediğiniz yoldan yaparsak “WordPress”, “Eklentileri” şeklinde ele almış oluruz. Yani iki ayrı anahtar kelime olur. Bence “WordPress Eklentileri” olması daha cazip. Nitekim sizin dediğiniz türde 5 adet anahtar kelime olacak. Konuda değindiğim Google Adwords’den aranma hacmine bakarak anahtar kelimenizi seçebilirsiniz.

      Kolay gelsin.

  2. Merhaba, sitenizi takip etmeye başladım, film sitesinde fazlaca etiket kullanıyorum. 10 civarı diyebilirim bu sorun yaratırmı?

    diğer sorumda önceden 12-15 K civari hit vardı, seo ayarları ile oynadıktan sonra 5K civarına düştü, şimdi tema’yı değiştirmek istiyorum daha özgün sade bir temaya geçiş yapıcam. Keremiya kullanıyordum şimdi, çokça kullanılıyor şuana. soruma gelicek olursam çok fazla negatif etkisi olur mu ?

    1. Hocam Temamanın iç SEO dışında çok bir etkisi olduğu düşüncesinde değilim. Yani CSS, HTML, JS kodları sıkıştırılmış ve temiz bir tema ise resimleri de optimize ederek yüklerseniz özelliklede içeriği özgün tutarsanız bir sorun olmaz. Bunun dışında yaptığınız oynamaları bilmediğim için yorum yapamam.

  3. SEO gerçekten bir işletmenin mutlaka önem vermesi gereken bir şey. Özellikle artan rekabetten dolayı isteğe bağlı değil zorunlu bir çalışma haline geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir