Tavsiye: YouTube’da İzlenebilecek Sanat Filmleri

Sanat Filmleri

Özellikle şu son birkaç yılın en popüler konularından birisi de YouTube ve YouTuberlar. Ben de ilgi alanıma giren bir çok YouTube kanalını takip ediyorum elbette, ek olarak YouTube’u sinema niyetine de kullanıyorum. Bir çok sevdiğim filmi YouTube üzerinden izledim, hatta bazılarını 3-4 kez izlemişliğim dahi var. Aralarından bazılarını seçip bazılarını liste yapıp burada paylaşmaya karar verdim. Hem blogumu takip edenlerle paylaşmış olurum hem de aklıma geldikçe 3-4 kez izlemiş olduğum filmleri buradaki linkleri kullanarak 7-8 kez daha izleyebilirim. :)

Lafı daha fazla uzatmadan listemize geçelim, tekrar yazmakta fayda var. Oluşturduğum listede sadece ve sadece sanat filmleri olacak. Komedi, erotizm, gerilim filmleri yok. Belki aralarında sanattan çok dram kategorisine kayabilecek filmler de olabilir. Sonuç itibariyle Dram filmleri de Drama olarak bir noktada Dramatik birer sanat filmi değil midir? :) -Verdiğim listedeki imdb puanlarını bu yazıyı yazarken anlık olarak imdb’den tekrar kontrol ederek yazıyorum.-

Aşağıdaki listeyi mümkün olduğunca popüler olmayan, az bilinen ve sevdiğim filmlerden derledim. Son olarak da filmlerin arasında en sevdiğim yönetmen olan Nuri Bilge Ceylan’ın filmleri yok, sanırım YouTube’da telif hakları nedeni ile filmleri paylaşılmıyor. Genelde kısa kısa kesitler paylaşılıyor. NBC başka bir yazının hatta yazı serisinin konusu olduğu için de burada onun filmlerine yer vermektense ayrı bir yazı olarak yazmak daha cazip geliyor.

İyi Okumalar.

1. Gemide (1998) imdb: 8,1/10

Film Altın Portakal Film Festivalinde 4 tane ödül almış. Bunlar En İyi Yönetmen, En İyi Aktör, En İyi Kurgu, En İyi İkinci Film ödülü. Hatta ek bilgi verelim, En İyi Yönetmen ödülünü alan Yönetmenimiz meşhur Kurtlar Vadisi dizi ve filmlerine can veren Serdar Akar’dır.

Filmin içeriğinde İstanbul Laleli’de demir atmış bir gemide kaptan ve üç personelden oluşan mürettebatın başından geçenleri anlatıyor ve karakterler üzerinden dönemin  Türkiye’sine eleştiriler getiriliyor. Film yaklaşık olarak 1 saat 40 dakika ve oyuncu kadrosu Erkan Can, Haldun Boysan, Yıldıray Şahinler, Naci Taşdöğen. Ben genelde Erkan Can varsa bir filmde kaliteli bir filmdir beklentisi ile izliyorum, nitekim genelde bu kanım beni yanıltmıyor.

Gemide Filmini izlemek için tıklayınız.

2. Azize: Bir Laleli Hikayesi (1999) imdb: 7/10

Lalelide Bir Azize olarak da bilinen film Gemide filminin devamı niteliğinde ve zaten yarıdan fazla sahne ortak çekimdir. Yani her iki film de aynı yıl içerisinde çekilmiş Azize: Bir Laleli Hikayesi ertesi yıl vizyona girmiş. Bu filmde zaten Gemide filminden farklı olarak kaptan ve tayfasının başına gelenlerin arka planını detayları ile aktarıyor. Yani her iki filmde de bir grup insan var ve bu insanların filmlerde ayrı ayrı başına gelenler, yaşadıkları problemleri konu alıyor.

Filmin konusu ise Romanyalı bir hayat kadını ve bu kadını müşterilerine pazarlayan Pazarlamacı (her ikisi de P ile başlıyor işte. :)) ve iki elemanının hikayesi aktarılıyor. Film yaklaşık olarak 1 saat 20 dakika, yönetmen yine Serdar Akar ve oyuncu kardosu Güven Kıraç, İştar Gökseven, Cengiz Küçükayvaz.

Laleli’de Bir Azize filmini izlemek için tıklayınız.

3. Kader (2006) imdb: 8/10

Film yönetmen Zeki Demirkubuz’un en beğenilen filmleri arasındadır ve Altın Portakal Film Festivalinde En iyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu Jüri Özel Ödülü gibi iki büyük ödülü almıştır. Ek bir bilgi vermek gerekirse Kader filmi kendisinden çok daha önce çekilmiş olan Masumiyet filminin aslında öncesini anlatmaktadır. Yani 1997’de yaşanmış olayların 2006’da öncesini konu almaktadır.

Filmin konusu İstanbul’da sessiz sakin ve kendi halinde yaşayan ama her toplumda olduğu gibi kendi iç dinamikleri olan bir mahallenin yaşantılarını bize yansıtıyor. Mahallede halıcı olan babasının dükkanına bakan Bekir dükkana müşteri olarak gelen Uğur’a aşık olmuştur, ancak Uğur Zagor’a aşıktır. Zagor hapse düşer ve orada da rahat durmaz, her gittiği yerden başka şehre sürgün edilir. Uğur sürgünleri takip eder ve Bekir’de Uğur’un peşine takılmıştır. Bu eksende devam eden bir filmdir ve yine Zeki Demirkubuz’un unutulmazları listesine zirveden girmeyi başarmıştır.

Kader filmini izlemek için tıklayınız.

4. Masumiyet (1997) imdb: 8,4/10

Önceki başlıkta da bahsettiğim gibi Masumiyet, Kader filminin son sahnesindeki Bekir ve Uğur’un konuşmasından sonraki olayları anlatan yani Kader filminin devamı niteliğindedir ve bir çok ödülün de sahibidir. Hatta Kader’in son sahnesi ile Masumiyet’in ilk sahnelerden birisinde aynı konuşma (monolog) geçer: “bir uyandım karlı dağlar geçiyor”. Zeki Demirkubuz bir röportajında bu monolog üzerine film senaryosunu yazdığını söylemişti. Bu monolog üzerine önce Masumiyet filmi yazılır ve sonrasında olayların öncesinin anlatıldığı Kader filmi çıkar ortaya. Bu nedene sıralamada önce Kader sonra Masumiyet’e yer verdim.

Filminde konusunda bahsetmeme gerek yok sanırım, yeterince içeriğine değindim. Oyuncu kadrosu Derya Alabora, Haluk Bilginer, Güven Kıraç başrollerde. Filmin yapımı sanırım daha eski olduğu için Masumiyet bana Kader’e göre daha izlemesi keyifli gelmişti.

Masumiyet filmini izlemek için tıklayınız.

5. Yeraltı (2012) imdb: 7,2/10

Üçüncü kez Zeki Demirkubuz’un filmini öneriyorum, hatta bana kalırsa ilk filmi C Blok (1994)’tan başlayın son filmi Kor (2016)’ya kadar izleyin derim ancak sıralayacağım filmler arasında aynı yönetmen filmlerini eklemek listeyi çok sade yapacağı için üç tane ile yetiniyorum.

Başta şunu belirtmekte fayda var ki, Zeki Demirkubuz yönettiği tüm filmlerin hem yönetmeni, hem senaristi hem de yapımcısıdır. Bu konuda bir röportajda Güven Kıraç Zeki Demirkubuz’un filmin her türlü yönetim, senaryo ve mali işlerini kendisinin üstlenmesini filmlerdeki derinliği artırdığını ve Zeki Demirkubuz’un da başarısının biraz da buna bağlı olduğunu ifade etmişti.

Filme geçecek olursak, Yeratı filmi Zeki Demirkubuz’un Dostoyevski’nin Yer Altından Notlar adlı hikayesinden esinlenerek senaryosunu yazdığı bir film. Başrolde Engin Günaydın var, canlandırdığı karakterin adı Muharrem. Karakter biraz sıkıntılı daha doğrusu kendi iç dünyasında çok çalkantılı bir tip. Gündüzleri yaşadığı olaylarda gösteremediği tavırları geceleri televizyon karşısında, akşam yemeğinde yada yatarken kafasından geçirip “neden bunu söylemedim ki” diye kendi kendini hırpalayan birisi. Eğer kendi iç dünyanızda sürekli bir hesaplaşma yaşayan bir yapınız varsa Yeraltı tam size göre bir film.

Hayatta ve fotoğrafta en iyi pozu yalnızlar verir. 
– Zeki Demirkubuz

Yeraltı filmini izlemek için tıklayınız.

6. Korkuyorum Anne (2004) imdb: 7,7/10

En sevdiğim yönetmenlerden birisi olan Reha Erdem’in en sevdiğim filmidir Korkuyorum Anne. Özellikle filmin başlangıcındaki girizgah o kadar güzel o kadar hoş ki, burada paylaşmak istiyorum, eminim beğeneceksiniz.

”İnsanlar ikiye ayrılır: Eğri basanlar, doğru basanlar. Eğri basanlar, bel ağrısından kurtulamazlar. Beli ağrıyanın gövdesi ve başı rahat olmaz. Başı rahat olmayan da hayatta doğruyu bulamaz. Hep doğru basmaya gayret edeceksin, hep.

Kadınlar ikiye ayrılır: İnce belliler, kalın belliler. İnce belliler kendi içinde gene ikiye ayrılır: İnce belinden yakınanlar, ince belinden memnun olanlar. Kalın belliler de gene ikiye ayrılır: Kalın belini beğenmeyenler ve kalın belinden şikayeti olmayanlar. Şimdi, belinden yakınan ve memnun olmayanlara nasıl dikersen dik hiçbir elbise yakışmaz. İnsanlarla uğraşmak zordur.

Erkekler ikiye ayrılır: Sevdiklerine verdikleri hediyeleri sonradan geri isteyenler ve istemeyenler diye.
İkiye.

Askerliğini yapanlar, yapmayanlar.

Sünnet olanlar, olmayanlar.

Annesi olmayanlar, babasını hatırlamayanlar…”

Filmi iki kez izlemiştim, hatta üçüncü kez izlesem yine de sıkılmadan her sahneyi keyifle sonuna kadar izleyebilirim. Filmin bu giriş kısmını da bazen açıp dinliyorum, nedenini bilmiyorum ama içime umut, mutluluk ve huzur hissi doluyor.

Filmin içeriği İstanbul’da küçük ama küçük, şirin ama şirin bir mahallenin sakinlerinden bahsediyor. :) Girişteki repliklerden de anlayacağınız üzere filmin genel hatları bu mahallede yaşayan insanların farklılıkları ve bu farklılıkların birleşmesi, üzerine eklenen sadakat, sevgi, saygı gibi olgularla ne kadar güzel komşuluklar, dostlukların oluştuğunu bizlere anlatıyor. Mahallenin kasabından terzisine, sağlıkçısından temizlikçisine kadar herkes birbirini aile gibi kucaklamış ve kimin ne sıkıntısı olursa birlikte çözmeye çalışıyorlar. Filmde tek bir kötü replik, olay yada olgu geçmiyor. Tamamen sevgi, saygı, huzur, sağlık gibi konuların nakış nakış işlendiği, insanların iç dünyasına vurgu yapıldığı bir film. Ben bu filmi daha uzun uzun övebilirim ama içeriğini anlatmam. Açıp izlemenizde fayda var. :)

Korkuyorum Anne filmini izlemek için tıklayınız.

7. Kalandar Soğuğu (2015) imdb: 7,4/10

Kalandar Soğuğu filmi, ilk En İyi Yabancı Film Dalı’nda Oscar adayı gösterilmişti, daha önce vizyona ilk girdiğinde sinemada izlemiş ve düşüncelerimi de yazmıştım. Az önce bakınırken YouTube’a yüklendiğini görünce bu listeye eklemek istedim. Biraz dram olduğu için ikinci kez izlemek ağır geldi diyebilirim, tıpkı Tarık Akan ve Halit Akçatepe’nin başrollerde oynadığı Canım Kardeşim gibi. Ancak bu film kötü sonla bitmiyor ama yinede film boyunca oluşan duygusal yoğunluğu ikinci kez izleyip yaşamak istemedim. Detaylı bilgiyi Kalandar Soğuğu yazımdan edinebilirsiniz.

Kalandar Soğuğu  filmini izlemek için tıklayınız.

8. 11’e 10 Kala (2009) imdb: 7,2/10

Bu filmden de daha önceki 11’e 10 Kala başlıklı yazımda da bahsetmiştim, YouTube’da da olduğu için bu listeye eklemekte fayda var. Detaylı bilgiyi 11’e 10 Kala yazımdan edinebilirsiniz. Film içeriği biraz durgun olsa da sanat filmi severler ve uyku öncesi son demlerde izlemek için idealdir. :)

11’e 10 Kala filmini izlemek için tıklayınız.

9. Uzak İhtimal (2009) imdb: 7/10

Daha önce iki kez izlediğim yönetmen Mahmut Fazıl Çoşkun’un Uzak İhtimal filmi gerçek anlamdan benim için Sanat Filmi olarak bir kategori oluşturulduğunda buradaki tüm filmleri temsil edebilecek niteliktedir diyebilirim. Film En İyi Senaryo, En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kapmış bir yapıt, oyuncular Nadir Sarıbacak, Görkem Yeltan, Ersan Uysal. Oyunculuk olarak özellikle de sanat filmlerinde Nadir Sarıbacak en sevdiğim oyuncular arasında. Bir çok sanat filminde yardımcı rollerde kendisini görmek mümkün. Bunlara örnek olarak Yozgat Blues, Kış Uykusu, Gişe Memuru, Kosmos gibi filmler örnek gösterilebilir.

Uzak İhtimal filminin konusu ise Galata’da bir camide müezzin olan Musa, Kilise Rahibe Adayı Clara ve yaşlı bir sahafın hayatlarının kesişmesini konu alıyor. Filmin bir sahnesine de daha önce Kenan Işık dikkat çekmiş buradan tasavvufi bir yorum çıkarmıştı:

Buyurmaz mısın? Peynir var, simit var, çay var.
Her şey var.

Uzak İhtimal filmini izlemek için tıklayınız.

10. Ali’nin Sekiz Günü (2009) imdb: 6,2/10 & Dilber’in Sekiz Günü (2008) imdb: 7/10

Bu başlıkta bana tek bir film gibi gelen yönetmen Cemal Şan’ın iki ayrı filmi öneriyorum. Ali ve Dilber olarak kadın ve erkeğin gözünden farklı hayatlarının sekiz günde nasıl değiştiğinden bahsediyor. Her iki insan da hepimiz gibi sıradan ve rutin bir hayat yaşarken neler oluyor da hayatları bu sekiz günde değişiyor bunları konu alıyor. Bir de izlemek isterseniz yine aynı yönetmenin 2007 yapımı Zeynep’in Sekiz Günü filmi var.

 

3 Replies to “Tavsiye: YouTube’da İzlenebilecek Sanat Filmleri”

  1. Başlık olarak bakıldığında eskiye kıyasla youtube artık herkesin bulunduğu bir ortak haline geldi ama yazmış olduğun yazı ile Teşekkür ediyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir